Met beide benen op de grond
De veiligheidsprofessionals van IVM staan met beide benen op de grond. Meestal. Stralingsexperts Arend Braam en Jeroen Schneiders werken regelmatig offshore, oftewel op zee. Op het productieplatform van gasproducent Spirit Energy werden zij als stralingsdeskundigen ingezet om toe te zien op de veiligheid tijdens de onderhoudsstop.
Spirit Energy exploiteert één van de belangrijkste knooppunten van de Nederlandse Noordzee. De zee is opgedeeld in productievelden. Het veld waaruit Spirit Energy het gas naar boven laat komen, is de Greater Markham Area. J6A is de benaming van het platform waar Arend en Jeroen samen werkzaam waren. Vanuit dit moederplatform verplaatst het gas door een 160 kilometer lange leiding naar Den Helder.
Shutdown
Freddy Drost is Shutdown Manager bij Spirit Energy en verantwoordelijk voor shutdowns (productiestops) om onderhoud en modificaties uit te kunnen voeren. Per jaar zijn er een of meerdere shutdowns op het moederplatform J6A en de satellieten Grove en Chiswick. De installaties draaien 24 uur per dag en zijn flink aan slijtage onderhevig. Tijdens een stop, die drie tot vier weken kan duren, wordt alles nagekeken, schoongemaakt en gereviseerd. Dan komt IVM in beeld. Twee stralingsdeskundigen zijn op het platform aanwezig om metingen uit te voeren tijdens het openen van de installatie. Hun doel is om de veiligheid van al het personeel te waarborgen. Zij richten zich voornamelijk op het monitoren van schadelijke stoffen en radioactieve straling. Daarnaast controleren zij of het personeel de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PPE) draagt en houden zij toezicht op de naleving hiervan.
Over Spirit Energy
Spirit Energy is een internationaal bedrijf met meer dan 30 jaar ervaring in de energie en gasproductie. Hun portfolio bestaat op dit moment voornamelijk uit gas, waarmee huizen en bedrijven in Nederland en het Verenigd Koninkrijk verwarmd worden. Tevens zijn er ontwikkelingen gaande om CO2 op te slaan en zo een net-zero bedrijf te worden in alle operaties in 2050.
De focus van Spirit Energy ligt naast het veilig kunnen blijven produceren op hun bestaande locaties, op de energietransitie. Op basis van hun bestaande kennis en kunde zoekt Spirit Energy naar duurzame en innovatie manieren van energieproductie. Bij ieder project wat zij uitvoeren staat veiligheid centraal.
Wat doet een stralingsdeskundige?
Bij het winnen van olie en gas komen er verschillende stoffen mee uit de aarde waaronder stoffen die van nature licht radioactief zijn. Dit fenomeen wordt aangeduid met NORM (Natural Occuring Radioactive Material). Deze stoffen hebben allen een eigen specifieke activiteit, de Low-Specific Activity (LSA). Zoals de naam al doet vermoeden, zijn deze stoffen (licht) radioactief en kunnen gevaarlijk zijn voor gezondheid.
Stralingsdeskundigen verrichten metingen en bevorderen de stralingshygiëne zodat er veilig gewerkt kan worden. Stralingshygiëne is het geheel van maatregelen dat blootstelling aan vrijgekomen radioactieve straling beperkt of voorkomt. Deze regels zijn bedoeld om de nadelige effecten zo veel mogelijk te beperken.
Meten schadelijke stoffen
Als het platform onderhoud nodig heeft, gaat het normaal gesloten systeem open. “Leidingen en vaten gaan open, veiligheidskleppen kijken we na en mechanische onderdelen in installaties vervangen we zo nodig”, vertelt Freddy.
Aardgas uit de diepe bodem gaat continu via een pijp omhoog in de installatie. Dit komt als vieze vloeistof naar boven en heet condensaat. Hier kunnen giftige en schadelijke stoffen in zitten, zoals benzeen of kwik. Ook kan er radioactief afval bij zitten. Voordat de installatie opengaat en de mensen op het platform het vat kunnen betreden, meten de stralingsdeskundigen alles door.
Arend en Jeroen waren zo’n twee weken aanwezig op het platform J6A. In twaalfurige werkdagen zorgde Arend voor de metingen tijdens de nachten en Jeroen voor de metingen overdag. Jeroen had als stralingsexpert niveau 3 een aantal extra verantwoordelijkheden. Zo was hij coördinator en verantwoordelijk voor de administratie. “Ik zorgde dat alle metingen werden geregistreerd, maakte rapporten en hield toolboxen voor elke dienst.” Jeroen en Arend werkten weinig samen. “We zagen elkaar alleen in de middag bij het eten. Dan was er een korte overdracht. Dan ging Arend slapen en ik aan de slag.”
Zorg voor de mensen
Het werk van Arend en Jeroen omvat meer dan het verrichten van metingen. Arend: “We zorgen ervoor dat monteurs niet aan straling worden blootgesteld. Soms praat je over zandkorrels, aan een handschoen bijvoorbeeld. Een korrel kan een ernstige vorm van kanker veroorzaken. Wij zorgen voor de juiste afhandeling van besmet materiaal, maar zien er ook op toe dat de mensen zichzelf goed beschermen.”
Deskundig personeel
De meerwaarde van de IVM op de J6A is volgens Shutdown Manager Freddy de kennis en ervaring van de veiligheidsexperts. “We kiezen voor IVM omdat we heel tevreden zijn over de service en de deskundigheid van de mensen die bij ons geplaatst worden. Vaak zijn het dezelfde mensen. Dat vinden we prettig. Ze kennen het platform, kennen de mensen en onze werkwijze.”
Dat beamen de beide stralingsdeskundigen. “IVM-mensen zijn erop getraind. We zien veel meer. Wij hebben namelijk alle tijd om ons heen te kijken en de omgeving te aanschouwen in tegenstelling tot de mannen die druk zijn met hun job. Wij zijn een verlengstuk van de organisatie”, aldus Jeroen, die zzp’er is en regelmatig door IVM wordt ingehuurd.
“Je werkt met mensen die dezelfde taal spreken. We kennen de apparatuur, weten waarmee we bezig zijn”, vult Arend aan. De stralingsdeskundige werkt al veertien jaar voor IVM. “Ik zit er op mijn plek en geniet van mijn werk. Werken in de gaswinning is dynamisch en nooit saai. Wanneer ik over de reling kijk over zee als de zon opkomt of ondergaat dan word ik er weer aan herinnerd dat ik de mooiste baan van de wereld heb.”
Meer weten?
Wil je meer weten over de veiligheidsexperts van IVM en hoe wij jou kunnen helpen veilig te werken? Neem dan contact op met Herbert van Larsdonk: h.vanlarsdonk@werkveilig.nl of bel 088 - 166 3005