De aanpak van IVM
De consultants van IVM maken professionele tekeningen voor uw locaties. Van ontruimingsplattegronden die aan alle wettelijke vereisten voldoen, tot noodplantekeningen die de BHV ondersteunen bij een effectieve inzet. Het resultaat? Iedereen in het pand heeft zekerheid over hoe te handelen in geval van nood.
Ons tekenwerk is te verdelen in twee categorieën:
- Ontruimingsplattegronden worden gebruikt door de medewerkers en bezoekers van een bedrijf als zij het pand moeten verlaten bij een noodgeval.
- Veiligheidsplattegronden of noodplantekeningen maken onderdeel uit van het bedrijfsnoodplan en bevatten andere informatie dan een ontruimingsplattegrond. Een veiligheidsplattegrond wordt gebruikt door de BHV en de hulpdiensten in geval van nood. Op deze tekeningen zijn o.a. veiligheidsinstallaties, opslag gevaarlijke stoffen, hoofdafsluiters e.d. weergegeven.
- Alle tekeningen worden geleverd in een lay-out van IVM. Ze zijn opgezet naar de richtlijnen van NEN 1414.
Als uit onze BHV RI&E of het opstellen van uw bedrijfsnoodplan blijkt dat u nieuwe tekeningen nodig heeft, overleggen wij de beste aanpak met u.
lege regel
Veelgestelde vragen over tekeningen
Wat is het verschil tussen een ontruimingsplattegrond, een vluchtwegtekening, een veiligheidsplattegrond en een noodplantekening?
Een ontruimingsplattegrond en een vluchtwegtekeningen zijn twee benamingen voor hetzelfde voorwerp. Als een gebouw ontruimd moet worden, is op de ontruimingsplattegrond of vluchtwegtekening te zien hoe u het gebouw het snelst kunt verlaten en waar de verzamelplaatsen zijn.
Een ontruimingsplattegrond moet onder andere de volgende zaken tonen:
- De huidige locatie waar u zich bevindt, inclusief verdieping
- Hulpmiddelen voor alarmering
- Alle relevante (nood)uitgangen
- Alle vluchtroutes
- De locaties van de brandbestrijdingsmiddelen
De ontruimingsplattegrond wordt gebruikt door de medewerkers en bezoekers van een bedrijf als zij het pand moeten verlaten bij een noodgeval.
Een veiligheidsplattegrond of noodplantekening maakt onderdeel uit van het BHV- plan of bedrijfsnoodplan en bevat andere informatie dan een ontruimingsplattegrond. Een veiligheidsplattegrond wordt gebruikt door de BHV en de hulpdiensten in geval van nood.
Onderdelen die u terug kunt vinden op een veiligheidsplattegrond:
- Locaties van afsluitingen voor gas, elektra en water
- Locaties van gevaarlijke stoffen
- Locaties van hulpmiddelen die de BHV nodig heeft
- Locatie van de brandingang(en)
- De verschillende installaties die in een bedrijf staan.
Bij een BHV-plan of bedrijfsnoodplan zitten vaak meerdere plattegronden, zodat voor iedere verdieping of afdeling direct overzichtelijke informatie beschikbaar is.
Zijn ontruimingsplattegronden verplicht?
Ieder gebouw met een brandmeldinstallatie of ontruimingsinstallatie is verplicht om een ontruimingsplan te hebben en daar zijn ontruimingsplattegronden of vluchtwegtekeningen een onderdeel van. Daarnaast verplicht de arbowetgeving bedrijven om zorg te dragen voor de veiligheid van medewerkers en bezoekers, heldere ontruimingsplattegronden zijn daar een onderdeel van.
Hoe vaak moeten tekeningen aangepast worden?
Als er een bouwkundige aanpassing wordt gedaan of ruimtes anders worden ingericht, is het verstandig om te controleren of de tekeningen nog aan alle vereisten voldoen. Ook het verplaatsen van uitgangen, toevoegen van blusmiddelen en dergelijke moet tijdig aangepast worden op de tekeningen. Sowieso is het raadzaam om ieder jaar alle tekeningen na te lopen op juistheid en volledigheid.
.
.