Vrijdag de 13e…
ongemak, fouten en ongelukken als voeding voor uw veiligheidscultuur!
Het symposium van IVM staat in het teken van (on)veilig gedrag en veiligheidscultuur. Hoe worden we beïnvloedt in ons gedrag door anderen en omgeving? Voor onze fysieke veiligheid kunnen we alles regelen, maar hoe combineren we dat het meest effectief met ons denken en doen? Tijdens deze dag komen inspirerende sprekers aan het woord die u op een uitdagende wijze prikkelen om hardop mee te denken over dit gegeven. Steeds zal er met een knipoog naar de datum van deze dag worden gerefereerd. Naast het plenaire ochtendgedeelte bestaat het programma uit 3 workshoprondes. Elke workshop duurt ca. 45 minuten. U kunt zich opgeven voor 3 verschillende workshops. Het kan voorkomen dat een workshop door de enorme belangstelling vol zit. Wij willen u danook vriendelijk verzoeken om bij opgave een reserveworkshop op te geven.
Plenaire lezing:
‘Veiligheidsrondes veranderen als de veiligheidscultuur groeit’
Drs. John Vollenbroek, human error consultancy
Loopt u rond als politieagent, als partner in veiligheid of beheerst u beide rollen? Veiligheidsrondes worden op allerlei manieren gehouden, variërend van inspecties tot op de werkvloer met elkaar in gesprek zijn over veiligheid. Drs. John Vollenbroek bespreekt hoe veiligheidsrondes er uit zien in de verschillende fasen op weg naar een veiligheidscultuur, waarbinnen medewerkers elkaar als vanzelfsprekend observeren en aanspreken. Hij maakt daarbij gebruik van filmbeelden, stemkastjes en zal met de zaal het aanspreken in een soort rollenspel aanschouwelijk maken.
Workshops:
'Omgaan met en reageren op fouten en incidenten.'
Drs. John Vollenbroek, human error consultancy
Vaak wordt er emotioneel gereageerd op fouten: schaamte, angst, woede. Die emoties kunnen belemmeren dat medewerkers fouten gaan melden en/ of open bespreken. John Vollenbroek zal een basisstrategie schetsen hoe je daar verandering in kunt krijgen. Vervolgens wordt besproken of men daar iets mee kan en worden ervaringen uitgewisseld over de manieren waarop de deelnemers het omgaan met en reageren op fouten in hun organisatie hebben beïnvloed.
Drs. John Vollenbroek (1950) is auteur, trainer en adviseur. Zijn doel is mensen te helpen om eigen of andermans prestaties te verbeteren. De laatste jaren is hij veel bezig geweest met het bevorderen van het leren van fouten in organisaties en het helpen terugdringen van menselijke fouten.
'Combineren van discomfort en veiligheid'
Walter Berghoef, Hartwerken
De mate van veiligheid bepaalt het succes van de samenwerking. De uitdaging voor iedere leidinggevende is om optimale veiligheid te bieden plus optimaal discomfort mogelijk te maken. Dan durven mensen zich raakbaar op te stellen. Hoe zorg je ervoor voor dat mensen zich meer oprecht UITspreken over ideeën, waardering en ongenoegens, dat zij scherp en duidelijk AFspraken maken en dat zij elkaar respectvol en resultaat AANspreken?
Walter Berghoef (1964) begeleidt organisaties en teams in het uit de samenwerking te laten komen wat er in zit. Hij stimuleert werken vanuit eigenheid en moedigt mensen aan tot het voeren van moedige gesprekken.
'En hoe gaat de overheid er mee om?'
Jan Hijn ter Steege, Ministerie SZW
…“In de workshops neem ik de deelnemers mee in de beperkingen van de opgelegde wettelijke verplichtingen en de kansen en mogelijkheden van gedragsbeïnvloeding. En daarnaast is het altijd leuk om vragen te stellen aan iemand die in de keuken van de Arbeidsinspectie stond…”
Jan Hijn ter Steege (1959) probeert als projectleider Actieplan Arbeidsveiligheid bij het Ministerie van SZW aandacht te vragen voor veiligheidscultuur en gedragsverandering. Het Ministerie van SZW lijkt deze aanvullende koers in te zetten en er is ook een subsidieregeling waarmee werkgevers zich kunnen laten ondersteunen. Jan Hijn heeft in de jaren 80 als uitvoerder en bedrijfsleider bij een aannemingsbedrijf veel onveilig werk (laten) uitvoeren en hij heeft 20 jaar als inspecteur en leidinggevende bij de Arbeidsinspectie ook de ernstige gevolgen van dit gezien en moeten onderzoeken.
'Veiligheidsambitie: Naar nul ongevallen!'
Drs. Rolf Hetterschijt, Prorail
Veiligheidscultuur als basis van een world class veiligheidsprestatie: veiligheid zit in techniek, veiligheid management systemen, maar bovenal in de mens. Welke voorwaarden dienen te worden vervuld om iedereen in een organisatie te richten op continue verbetering van veiligheid? En hoe krijg je mensen in beweging om hun gedrag te veranderen in een 24/7 veiligheidsbewustzijn en hoe hou je het aan de gang. Rolf Hetterschijt deelt zijn ervaringen die hij hiermee opdeed bij ProRail en Shell en is nieuwsgierig naar ervaringen van andere organisaties.
Drs. Rolf Hetterschijt (1970) adviseert sinds 2007 als safety officer de directie van ProRail over beheersing van veiligheid- en milieurisico’s. Zijn opdracht is om het veiligheidsniveau van ProRail naar dat van Shell, zijn vorige werkgever, te bewegen. Rolf is destijds gestart met het levend krijgen van het Veiligheid & Milieu management systeem van ProRail. Maar al snel richtte hij zijn pijlen op de veiligheidscultuur, die toen volgens de ‘cultuurladder’ van Hudson als reactief te kenschetsen viel. Een diagnose stellen is één ding, maar hoe krijg je mensen in beweging en de veiligheidscultuur veranderd naar een proactieve cultuur?
'Vrijdag de 13e... Ongemak, fouten en ongelukken als voeding voor uw veiligheidscultuur.'
Stephanie Hulsman-Schipper, IVM
In deze workshop worden deelnemers meegenomen naar de geschiedenis van vrijdag de 13e, de invloed die een dergelijke gegeven heeft gehad en kan hebben op het (on)veilige gedrag van mensen in bedrijven en organisaties en hoe de mens wordt gestuurd door de omgeving (cultuur) waarin hij verkeert. Ook zal nader worden ingegaan op de vraag “wat is veiligheidscultuur en wat kan ik ermee?”. Daarbij worden deelnemers actief betrokken en zullen zij aan het denken worden gezet over hun eigen veiligheidscultuur, thuis, op het werk en onderweg, en het gedrag wat daar mede door wordt bepaald.
Stephanie Hulsman-Schipper (1971) is werkzaam als senior adviseur arbeidsveiligheid en Hoger Veiligheidskundige bij Het Instituut voor Veiligheid en Milieu. Zij heeft als militair voor het ministerie van defensie allerhande veiligheidsvraagstukken behandelt. De veiligheidscultuur aldaar gaf voldoende aanleiding een onderzoek te houden naar (on)veilig gedrag binnen de F16 onderhoudssector van de Koninklijke Luchtmacht. Tevens zijn vele vliegtuigongevallen onderzocht om de menselijke factor te positioneren in het geheel. In haar huidige functie bij IVM helpt ze bedrijven en organisaties (on)veilig gedrag te herkennen, te benoemen, (durven) aan te pakken en te borgen. Tevens adviseert en helpt zij klanten over de meest uiteenlopende veiligheidskundige vraagstukken.
'Sanctiebeleid, hét middel voor gedragsverandering?'
Dhr. T. de Jonge, Waterschap Hunze en Aa’s
Het Waterschap Hunze en Aa’s is onlangs bezocht door de Arbeidsinspectie. Daarbij zijn een aantal afwijkende situaties gesignaleerd die aanleiding hebben gegeven om het veiligheidsbeleid onder de loep te nemen. Gevaarlijke situaties worden wel erkend, maar hoe gaat de organisatie in het geheel hiermee om? Sanctiebeleid is daarbij genoemd als hét middel om veilig werken ‘af te dwingen’. Deelnemers aan deze workshop worden aan de hand van deze praktijksituatie uitgedaagd aan de discussie deel te nemen of dit een juiste koers is, dat het anders kan of waar de combinatie moet worden gezocht.
Tonnie de Jonge (1964) is werkzaam als Hoger Veiligheidskundige bij het Waterschap Hunze en Aa’s. Het Waterschap zorgt voor de juiste hoeveelheid water van goede kwaliteit in sloot en plas, voor de zuivering van afvalwater, voor veilige waterkeringen en toegankelijke vaarwegen. Tijdens al zijn werkzaamheden als Safety manager probeert Tonnie het veiligheidsbewustzijn op elk niveau binnen zijn organisatie continue onder de aandacht te brengen.
Programma indeling IVM Veiligheid Symposium
09.00 – 09.30 Ontvangst
09.30 – 09.40 Opening door uw gastheren
09.40 – 09-55 Inleiding dagvoorzitter
09.55 – 10.40 Plenaire lezing
10.40 – 11.00 Koffiebreak
11.15 – 12.00 Volgen workshops
12.00 – 13.30 Lunch & netwerkmoment
13.30 – 14.15 Volgen workshops
14.30 – 15.15 Volgen workshops
15.30 – 15.45 Afronding dagvoorzitter
16.00 Afsluiting door uw gastheren