Op 14 maart vindt de gratis informatiebijeenkomst plaats over NEN 8112 en Werken met NEN 8112. Voorzitter van de NEN-commissie, Willy Antonissen (Business Continuity Manager bij IVM), zal hier onder andere een presentatie geven over de totstandkoming van de herziene NEN 8112 Bedrijfsnoodorganisatie (BNO).
NEN lanceert 'werken met NEN 8112'
Organisaties hebben terecht veel aandacht voor de veiligheid van medewerkers en bezoekers, en daarmee voor hun continuïteit. Hiertoe zijn zij ook wettelijk verplicht. Traditioneel wordt die veiligheid geborgd door diverse afdelingen, procedures en maatregelen. De herziene norm NEN 8112 Bedrijfsnoodorganisaties brengt hier samenhang in. Bij die norm biedt NEN nu 'Werken met NEN 8112', een digitale tool waarmee organisaties een geïntegreerde bedrijfsnoodorganisatie op maat kunnen opzetten én onderhouden.
Optimale balans
De herziene NEN 8112 BNO vervangt NEN 4000:2008 Bedrijfshulpverlening en NEN 8112:2010 Leidraad voor ontruimingsplannen. Nieuw aan de norm en de BNO-tool is dat ze uitgaan van een samenhangend pakket van drie categorieën (BIO), namelijk:
• Bouwkundige beheersmaatregelen,
• Installatietechnische beheersmaatregelen,
• Organisatorische beheersmaatregelen.
Deze benadering houdt ook in dat de drie categorieën gelijkwaardig zijn. Het ligt dan ook voor de hand om opzet en onderhoud door een multidisciplinair team uit te laten voeren.
Eigen ambitieniveau bepalend
Een bedrijfsnoodorganisatie is altijd maatwerk. De nieuwe norm is een procesnorm gebaseerd op het risico-denken. Naast het wettelijk minimum dat voor de desbetreffende sector geldt, bepaalt het eigen ambitieniveau de uiteindelijke maatregelen om risico's te voorkomen en hoe in te grijpen bij een calamiteit. Voor een brand in een kantoorgebouw vol zelfredzame mensen gelden andere maatregelen dan voor een verpleeghuis. En een museum heeft daarbij de ambitie om, naast bezoekers en medewerkers, kunstschatten in veiligheid te brengen.
BNO-Tool
De BNO-tool die de NEN biedt, bevat vijf overzichtelijke stappen voor het opzetten van een bedrijfsnoodorganisatie. Onderhoud vindt hierbij plaats door de stappen periodiek na te lopen. De BNO-tool geeft bij iedere stap praktische informatie.
1 Risicoanalyse
2 Beheersmaatregelen
3 Ontwerp
4 Implementatie
5 Borging
Programma bijeenkomst 14 maart
13.30 - Ontvangst met koffie en thee
14.00 - Welkom/introductie door NEN
14.15 - Toelichting op de nieuwe norm door Willy Antonissen (voorzitter Normcommissie)
14.40 - Toelichting op de BNO tool door een lid van het ontwikkelteam
15.00 - Demonstratie van de BNO-Tool (Werken met NEN 8112)
15.30 - Vragenronde
15.40 - Netwerkborrel
Locatie:
NEN
Vlinderweg 6
2623 AX Delft