Donderdag 22 september vond aan de Oostoeverweg een calamiteitenoefening plaats bij de NAM-locatie Den Helder. De politie, brandweer, ambulance en de gemeente oefenden samen met de NAM hoe ze een grootschalig incident kunnen bestrijden. De oefening begon rond 9.00 en eindigde rond 12.00.
Het scenario van de oefening was als volgt: tijdens het pompen van aardgascondensaat in een binnenvaartschip ging er iets mis. Door een gat in de romp van het schip, kwam een grote hoeveelheid aardgascondensaat terecht in het Noord-Hollands Kanaal. Bij dit rampscenario vielen slachtoffers en moest er nauw worden samengewerkt om het gevaar te weken.
Samenwerking centraal
Het doel van deze dag was om te kijken hoe de samenwerking verloopt in geval van crisis. Vaste procedures werden opgevolgd zoals het niet vrijgeven van informatie wanneer je op dat moment er niet toe bevoegd bent. In deze gevallen werd doorverwezen naar de woordvoerder van de Veiligheidsregio . Verder verzamelden de betrokken vertegenwoordigers van verschillende organisaties in de kantine van de NAM, waar ze via een live videoverbinding de oefening volgden.
De oefening was in directe omgeving merkbaar. Automobilisten op de N250 werden via waarschuwingsborden op de hoogte gesteld van de oefening.
IVM-Lotusslachtoffers
Tijdens de oefening waren vier medewerkers van IVM aanwezig, waaronder Anita Centen. Zij was één van de vijf lotusslachtoffers en lag ‘bewusteloos’ op het dek samen met een andere collega. Ze hadden allebei zogenaamd aardgascondensaat ingeademd en moesten worden gespoeld, voordat ze de ambulance in konden. Anita kijkt ieder geval positief op deze oefening terug. Zij zegt het volgende erover: ‘’Ik denk dat de oefening heel goed is verlopen. We werden keurig fictief afgespoeld. Daarna zijn we in blauwe pakken gehesen, zodat we schoon waren en met de ambulance naar het ziekenhuis konden worden vervoerd. En toen ze ons eenmaal op de boot aantroffen, ging het heel snel. We waren binnen tien minuten afgevoerd.’’